• Diëtistenpraktijk ToV! - in regio West-Friesland en Flevoland. Gecombineerde Leefstijl Interventie, Kinderdiëtist

Diabetes Mellitus

Als je Diabetes Mellitus type 2 hebt, dan is je lichaam minder gevoelig voor insuline en maakt je alvleesklier vaak minder insuline aan.

Diabetes Mellitus

Insuline is een hormoon. Deze heb je nodig om je bloedglucosespiegel in je bloed op orde te houden. Als de insuline onvoldoende werkt of onvoldoende aanwezig is, dan wordt je bloedglucose te hoog. Dit kan veel problemen met zich meebrengen (onder andere hart-, en vaatziekten, schade aan nieren en ogen). Voeding speelt een belangrijke rol om dit beter in balans te brengen.

Bij diabetes mellitus type 2 speelt het gewicht een belangrijke rol, door af te vallen kunnen de bloedglucosewaarden verbeteren. Annelies en Annemiek zijn beide gespecialiseerd in Diabetes Mellitus type 2 door jaren werkzaam te zijn geweest bij het Diabetes Zorgsysteem West-Friesland/Ketenzorg West-Friesland. Wij helpen je graag een gezond voedingsplan samen te stellen wat past binnen jouw wensen en mogelijkheden!

Het is ook mogelijk om 2 weken een glucose sensor (24 uur per dag inzicht in je waarden) te dragen om meer inzicht te krijgen in jou bloedglucosewaarden. Kijk voor alle informatie op onze pagina omtrent de glucose sensor, klik hier. 

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap. Meestal gaat de diabetes ook weer weg nadat je bevallen bent. Je bloedglucosespiegel wordt meestal tussen de 26e en 28e week van de zwangerschap getest door de verloskundige indien hier aanleiding toe is. Wanneer na de test blijkt dat de bloedglucosewaarden te hoog zijn, dan wordt je doorgestuurd naar de diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis en de diëtist. Met aanpassingen in de voeding lukt het vaak om je bloedglucosespiegel te verbeteren. We houden dat heel goed in de gaten. Het belang van een goede bloedglucosewaarde is groot voor je ongeboren kindje. Wij helpen je graag op weg om je voeding te optimaliseren in het belang van jou en je ongeboren kind. We hebben nauw contact met je verloskundige en de diabetesverpleegkundige uit het ziekenhuis.