• Diëtistenpraktijk ToV! - in regio West-Friesland en Flevoland. Gecombineerde Leefstijl Interventie, Kinderdiëtist

Kinderdiëtist

Annemiek is gespecialiseerd kinderdiëtist en heeft hier verschillende aanvullende opleidingen voor gevolgd, onder andere  kritisch eetgedrag en afbuigende groeicurve/ondervoeding bij kinderen. Annemiek is aangesloten bij het Netwerk Kinderdiëtisten en maakt gebruik van de methodes van de Kinderdieetcreatie.

Overgewicht

Overgewicht komt steeds vaker voor bij kinderen. Het voedingspatroon van kinderen is veranderd en ze zijn over het algemeen wat minder in beweging. Het hebben van overgewicht brengt op latere leeftijd gezondheidsrisico’s met zich mee, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of Diabetes Mellitus type 2. Het is dus extra belangrijk om het gewicht weer onder controle te krijgen. Samen gaan we kijken naar de mogelijkheden en passen we stap voor stap de voeding en de beweging aan.

Bij overgewicht maken wij gebruik van de methode ‘Op reis met Hap en Sap’. Dit is een leuke manier om samen met de kinderen te ontdekken wat een gezonde voeding is en waar de valkuilen liggen. Zo onderzoeken we hoeveel suikers er in verschillende producten zit, maar ook hoeveel je nou eigenlijk moet bewegen.

Afbuigende groei- of gewichtscurve

Bij kinderen komt het geregeld voor dat ze onvoldoende groeien in lengte en/of gewicht. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld ziek zijn, allergie of lichamelijke problemen. Kinderen hebben veel voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien. Door de voedingsintake en voedingsbehoefte zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen kunnen we de groei zo goed mogelijk stimuleren.

Als diëtist kijk je naar de mogelijkheden. In eerste instantie probeer je het op te lossen met ‘gewone’ voeding, mocht dat niet toereikend zijn dan is het mogelijk dat er dieetvoeding wordt voorgeschreven.

Als diëtist kijk je naar de mogelijkheden.

Poepproblemen (maag-darmklachten)

Niets is vervelender dat problemen met de ontlasting! Voeding speelt hierbij een grote rol. Door aanpassingen in de voeding kunnen klachten van de diarree of verstopping (obstipatie) duidelijk verminderen. Bij jonge kinderen kan peuterdiarree voorkomen, hierbij zijn weer andere aandachtspunten belangrijk. We nemen het voedingspatroon samen door en op basis daarvan geven we een persoonlijk advies.

Allergie

Een allergie heeft veel invloed op het gehele leven. Over sommige allergieën kunnen kinderen heen groeien, dit zien we vaak bij koemelkallergie. Andere allergieën zijn echter voor altijd. Voor een kind is het soms lastig dit te accepteren en is het vervelend om bijvoorbeeld niet mee te kunnen doen met traktaties op school. De diëtist kan jullie helpen welke producten er wel en niet passen binnen een allergie en leert jullie waar op te letten op de etiketten.

Bij verschillende allergieën missen we bepaalde producten in het voedingspatroon waardoor je mogelijk te weinig voedingstoffen binnenkrijgt, wij zullen hier een advies over geven hoe je dit het beste kan oplossen.

Kritische/moeilijke eters

Bijna alle kinderen hebben wel een periode dat ze weinig willen eten en/of geen nieuwe dingen willen proeven. Stap voor stap kijken we waarom het proeven moeilijk gaat. Wat maakt het proeven zo spannend? Het kan zijn dat er bepaalde voorkeuren zijn in structuur, geur of kleur. Door het eten te onderzoeken krijgen kinderen vaak weer meer vertrouwen en wordt de stap tot het proeven kleiner

Wij maken gebruik van de methodes van de Kinder(di)eetcreatie