Gewone aardappels of zoete aardappels?
Gewone aardappel vs. zoete aardappel
De zoete aardappel is de laatste jaren steeds populairder geworden en het wordt vaak als vervanging gebruikt voor de gewone aardappel. De zoete aardappel valt op heel veel manieren te bereiden zoals gegrild, gepoft uit de oven, bewerkt tot friet of in de stamppot verwerkt. Veel mensen denken dat zoete aardappel gezonder is dan de normale aardappel, maar is dat wel zo?
De verschillen tussen de zoete aardappel en de gewone aardappel zijn niet heel groot. Op de afbeelding is te zien dat de zoete aardappel iets meer calorieën, koolhydraten, vezels, calcium en vitamine C bevat. Maar de normale aardappel bevat weer meer eiwitten en kalium. De hoeveelheid vetten is te verwaarlozen.
Daarnaast is er nog een verschil tussen deze knolgewassen en dat is de mate hoe snel de koolhydraten worden verteerd en in het bloed worden opgenomen. De normale aardappel wordt namelijk sneller in het bloed opgenomen dan de zoete aardappel, waardoor er eerder een piek in de bloedsuikerspiegel ontstaat. Door producten te eten die langzamer worden opgenomen in het bloed, wordt het risico op het krijgen van diabetes type 2 verlaagd. Hoe snel de koolhydraten worden opgenomen in het bloed is wel erg afhankelijk van wat je erbij eet en hoe het bereid is. Er spelen dus meerdere factoren mee hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt in plaats van alleen de losstaande aardappel.
Op de vraag of zoete aardappel gezonder is dan de gewone aardappel is het antwoord: “nee”. Beide soorten bevatten zo zijn eigen goede voedingsstoffen en passen in een gezond eetpatroon. Probeer daarom hier lekker mee af te wisselen.