Tussendoortjes voor kinderen
Veel tussendoortjes voor kinderen bevatten veel suiker of ongezonde vetten. Maar wat kan je je kind nog meer tussendoor geven dan alleen een stukje fruit of groente? Wij geven in dit artikel wat inspiratie voor lekkere en gezonde tussendoortjes.
Gezonde tussendoortjes voor elke dag:
- Volkoren cracker/beschuit met beleg
- Sneetje volkorenbrood met beleg
- Handje nootjes met eventueel wat rozijntjes
- Een stokje met mozzarella, tomaatjes en basilicum
- 3 blokjes kaas
- Een gekookt eitje
- Havermout koekje (zie recept)
- Klein schaaltje zelfgemaakte popcorn
- (Gebakken) appeltje met kaneel
- Klein schaaltje naturel yoghurt met wat muesli
- Breaker Protein zonder toegevoegd suiker
- Snackgroente met een dip zoals hummus of zuivelspread
- Alle soorten fruit
Voor af en toe:
- 1 liga koekje met 30% minder suiker
- 2 volkoren biscuitjes
- ½ reep Snelle Jelle met minder suiker
- 1 Peijnenburg Happers met minder suiker
- 2 lange vingers
- Bolletje havermoutreep
- 2 rijstwafels (naturel)
- 1 eierkoek
Om een vergelijking te maken tussen een zelfgemaakt havermout koekje en een pakje Sultana’s zitten er in een pakje Sultana’s een stuk meer calorieën en suikers dan in een havermoutkoekje. Verder zitten er veel meer gezonde voedingsstoffen in het havermoutkoekje dan in het pakje Sultana’s, wat kinderen in de groei goed kunnen gebruiken.
Om het verschil te zien tussen de 2 koekjes zijn de volgende voedingswaarde hieronder opgesteld;
Voedingswaarde
1 groot havermout koekje Pakje Sultana’s (3 koekjes)
Kcal: 109 Kcal: 170,1
Vetten: 5,0 gram Vetten: 3,3 gram
Eiwitten: 3,6 gram Eiwitten: 2,5 gram
Koolhydraten: 11,6 gram Koolhydraten: 32,2 gram
Suikers: 4,4 gram Suikers: 15,0 gram
Vezels: 1,2 gram Vezels: 1,5 gram
Zout: 0,08 gram Zout: 0,3 gram
Recept voor 16 havermoutkoekjes
Ingrediënten
- 150 gram havermout
- 2 eieren
- 50 gram volkorenmeel
- 3 eetlepels boter
- 3 eetlepels honing
- 25 gram amandelen
- 25 gram rozijnen
- 2,5 eetlepel amandelschaafsel
- Snufje kaneel
- Snufje bakpoeder
- Snufje zout
Materialen
- Bakplaat
- Bakpapier
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Smelt de boter en haal het pannetje van het vuur.
- Klop de eieren samen met een snufje kaneel, zout en wat honing. Roer vervolgens de havermout erdoor.
- Voeg daarna ook het volkorenmeel en de bakpoeder toe en ¾ van de gesmolten boter.
- Hak de amandelen fijn en roer ook door het mengsel, eventueel met wat rozijnen erdoor.
- Kneed het beslag tot een samenhangend geheel.
- Vorm balletjes van het beslag en druk ze plat op de bakplaat.
- Bestrijk de bovenzijde met ¼ van de gesmolten boter. Bestrooi met wat amandelschaafsel.
- Bak de havermoutkoekjes ca. 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Recept: www.leukerecepten.nl