• Diëtistenpraktijk ToV! - in regio West-Friesland en Flevoland. Gecombineerde Leefstijl Interventie, Kinderdiëtist

Voldoende groente en fruit op jonge leeftijd!

Nederlandse kinderen eten nog steeds te weinig groente en fruit. Dat is zorgelijk omdat groenten en fruit bijdragen aan een goede gezondheid.

Hoe zit dit precies? Koen Joosten, kinderarts op de IC in het Erasmus MC-Sophia, legt het uit in een nieuwe video in opdracht van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF).

Eerste 1.000 dagen

In de eerste 1.000 dagen van het leven, startend vanaf de conceptie tot ongeveer de leeftijd van 2 jaar, is het eten van voldoende groente en fruit al van belang! De eerste 1000 dagen maar ook de daarop volgende 1000 dagen (tot het kindje 4 jaar is), is de groei enorm!  Niet alleen van het lichaam, maar ook van de hersenen: die groeien van 350 gram vlak na de geboorte tot 1200 gram op 3-jarige leeftijd. Daarna komt er tot volwassenheid nog maar 200 gram bij. Om goed te kunnen groeien zijn er veel voedingstoffen nodig, deze zitten onder andere in groente en fruit.

Verhoogde behoefte aan voedingsstoffen

Voor die enorme groei zijn veel voedingsstoffen nodig. Kinderen hebben relatief gezien 4 tot 7 keer meer nodig hebben aan energie, eiwit, vitamine D, ijzer, calcium, jodium en zink. Uit voedselconsumptieonderzoek blijkt dat kinderen tussen 1 en 3 jaar veel producten buiten de Schijf van Vijf eten en te weinig groenten, fruit. Ook krijgen ze te weinig binnen van visvetzuren, alfa-linoleenzuur, vezels, ijzer en vitamine D. Enkele gevolgen zijn ijzertekorten (bij 18 procent van de 1-3 jarigen), obstipatie (ongeveer 100.000 kinderen hebben hier last van) en overgewicht (bij 15 procent van de 4-20 jarigen).

Groenten leren eten

Om kinderen voldoende groenten te leren eten, is het belangrijk om de smaakontwikkeling te stimuleren. Dat begint volgens Joosten al in de baarmoeder en tijdens het geven van borstvoeding: via het vruchtwater en moedermelk maakt een baby al kennis met smaken uit de voeding van de moeder. Vanaf 4 maanden is het belangrijk om groenten te introduceren en daarbij kan het nodig zijn om kinderen 5, 10 of zelfs 15 keer iets nieuws te laten proeven voordat ze het accepteren. Andere tips van Joosten: Straf kinderen niet als ze iets niet eten, maar maak juist een kleurrijk feestje van het eten van groenten. Zorg ook dat kinderen voldoende slapen, want uit onderzoek blijkt dat de inname van groenten en fruit hoger is bij kinderen die voldoende slapen.

Klik hier voor de video!

Bron: www.nieuwsvoordiëtisten.nl

Heeft u nog vragen over dit nieuws artikel