• Diëtistenpraktijk ToV! - in regio West-Friesland en Flevoland. Gecombineerde Leefstijl Interventie, Kinderdiëtist

Welk tussendoortje moet ik kiezen?

Tussendoortjes zijn voor veel mensen lastig te weerstaan, maar er zit natuurlijk wel een verschil in wat voor tussendoortjes er worden gekozen. Een tussendoortje is dan ook niet per definitie verkeerd, een gezond tussendoortje kan er voor zorgen dat de ‘lekkere trek’ wordt gestild en het daardoor makkelijker is verleidingen te weerstaan.

Probeer maximaal 3-4 tussendoortjes per dag te nemen, dit is gunstig voor het gewicht maar ook belangrijk voor je tanden! Elk eet- of drinkmoment geeft een zuuraanval die het tandglazuur beschadigt. Daardoor kunnen gaatjes ontstaan. Door niet de hele dag door te eten en te drinken, krijgt het tandglazuur de tijd om te herstellen.

Wat kan je dan kiezen als tussendoortje?

  •  De voorkeur gaat naar een stukje fruit, we hebben 2 porties/2 stuks fruit per dag nodig, goed dus om die als tussendoortje te gebruiken
  • 1 handje ongezouten noten (20 gram)
  • Bij grotere trek kan je ook een boterham tussendoor nemen, deze vult over het algemeen wat beter
  • Een schaaltje (naturel) yoghurt/kwark of een glas melk
  • Groente/rauwkost: denk aan een stuk komkommer, snoeptomaatjes, wortels of paprika. Maak er eventueel een yoghurtsausje bij (gemaakt van naturel yoghurt met kruiden).
Probeer tussendoortjes als koek, snoep en chips te beperken, al kan dat natuurlijk zeker op zijn tijd. Het is meer hoe vaak en hoeveel je het neemt!
Tussendoortjes kind voedingcentrum

Heeft u nog vragen over dit nieuws artikel