Een plantaardige draai!
Er is steeds meer aandacht voor plantaardige voeding. Er wordt vanuit de voedingswereld ook een hoop stimulansen gegeven om gevarieerder te eten. Dit hoeft niet geheel vegetarisch omdat er aan bepaalde dierlijke producten, zoals vis en zuivel, positieve gezondheidseffecten worden gekoppeld. Hierdoor is afwisseling tussen vis, peulvruchten, vlees, ei en ongezouten noten erg belangrijk voor de juiste balans.
Wat is de functie van eiwitten?
Eiwitten is echt een bouwstof voor ons lichaam. Weefsels in het lichaam zijn opgebouwd uit cellen. Alle cellen bevatten eiwit denk aan de cellen in spieren, organen, het zenuwstelsel, de botten en het bloed. Eiwitten spelen buiten deze hoofdrol ook ondersteunende rollen binnen het lichaam
Dierlijke & plantaardige eiwitten?
De samenstelling van aminozuren waaruit een eiwit is opgebouwd verschilt. We kunnen een eiwit zien als een kralenketting waarvan elke kraal een specifiek aminozuur is. De hoeveelheid aminozuren en volgorde is bepalend voor het type eiwit.
Dierlijk eiwit bevat vaak alle essentiële aminozuren die je nodig hebt. Het is daarmee een complete eiwitbron. Jammer genoeg zijn plantaardige eiwitten vaak niet compleet.
Zij missen meestal één of meer aminozuren die je nodig hebt om een bron compleet te maken. Er moet in verhouding meer van een plantaardige eiwitbron gegeten worden om dezelfde eiwit hoeveelheid binnen te krijgen die een dierlijke bron kan leveren.
Overkoepelend advies
Uitgangspunt is een goede balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Het is namelijk zo dat dierlijke en plantaardige eiwitbronnen ook andere nuttige voedingsstoffen leveren buiten de eiwitten om. Een eerste stap naar een eiwit verdeling zou zijn de helft dierlijk en de andere helft plantaardig (50/50). Dit lijkt ons een mooi advies om mee te beginnen. Ideaal zou zijn een verhouding van 40% dierlijk en 60% plantaardig.
Tips:
- Eet niet meer dan 500 gram vlees per week (inclusief vleeswaren), waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Rood vlees is al het vlees dat komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Eet je veel rood vlees, dan heb je meer kans op darmkanker, beroerte en diabetes type 2 (suikerziekte). Rood vlees belast het milieu ook meer dan wit vlees (kip of ander gevogelte), vis en ei.
- Zet elke week peulvruchten op je menu! Goed voor jezelf en het milieu. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld linzen, kikkererwten en bruine bonen.
- Een keer per week vis eten is een echte aanrader. Vooral vette vis zoals makreel, haring, Atlantische zalm, bokking, sardines. Lekker op brood, door salade en bij het avondeten.
- Een voorbeeld van een weekindeling kan zijn: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rund- of varkensvlees en 2 dagen kip of ander gevogelte. In plaats van het vlees kun je ook tofu, tempé of ei nemen of nog een keer peulvruchten of een handje noten.