Goede voornemens? Hoe ga jij er mee om?
Goede voornemens: veel mensen proberen hier elke jaar/maand/week/dag toch weer mee te beginnen! Een mooi streven natuurlijk, maar stel jij wel een realistisch voornemen/doel?
Belangrijk is om eens kritisch te kijken naar jou voornemen of doel. Is dat eigenlijk wel haalbaar en hoe ga je het aanpakken?
Maak dit zo concreet mogelijk. Neem bijvoorbeeld het voornemen ‘Ik wil graag afvallen’. Maar wat zijn dan de acties die je hiervoor moet ondernemen om dit te laten gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan ‘ik ga 4 keer per week een wandeling van 30 minuten maken’.
Ga vooral ook na of je actie wel haalbaar is. Wanneer je acties te hoog gegrepen zijn en niet haalbaar krijg je er een negatief gevoel over dat het niet lukt. Wanneer je een haalbaar doel stelt is het beter te overzien en kan je vanuit daar gaan uitbreiden.
2. Stel een doel wat belangrijk is voor jou?
Een belangrijk punt is dat het doel voor jou zelf belangrijk is en dat er een bepaalde noodzaak is om te veranderen. Wanneer het voor jou erg belangrijk is, dan is het ook wat makkelijker om een nieuwe gewoonte aan te leren. Denk eens na over jou doel, en geef jezelf een cijfer tussen de 0 en 10 (0 is niet belangrijk en 10 is heel erg belangrijk).
3. Maak je plan van aanpak
Maak je plannen zo concreet mogelijk. Vaak helpt het ook om de plannen/acties met je omgeving te bespreken, zij kunnen je dan extra steunen. Maak een ‘als-dan plan’: als ik op maandag en donderdag vrij ben, dan ga ik in de ochtend 30 minuten wandelen.
Succes met jou goede voornemens!
Indien je graag begeleiding wilt bij het aanpassen van je gewoontes neem dan contact met ons op.