Plantaardige zuivelvervangers: wat zit er in?
Plantaardige zuivelvervangers
Steeds meer mensen zijn bewuster bezig met het milieu, het dierenwelzijn en hun gezondheid. Zij kiezen daarom voor plantaardige zuivelvervangers in plaats van normale koemelk. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe plantaardige zuivelvervangers op de markt gekomen, zoals sojadrink, amandeldrink, haverdrink en tegenwoordig zelfs erwtendrink. Zijn deze plantaardige zuivelvervangers wel te vervangen voor normale koemelk en is het gezonder?
Om uit te zoeken of we plantaardige zuivelvervangers kunnen vervangen door koemelk gaan we eerst kijken welke voedingstoffen er in koemelk zitten. Koemelk is een belangrijke bron van eiwitten, calcium, vitamine B2, vitamine B12 en melksuiker (lactose). Zo is calcium belangrijk voor sterke botten en zorgen eiwitten voor het behoudt en herstel van spieren. Daarnaast verklein je het risico op darmkanker met het dagelijks eten van zuivel.
De meeste plantaardige dranken bevatten van nature weinig van deze voedingsstoffen en worden daarom vaak verrijkt met calcium, vitamine B12 en soms vitamine D. Vitamine D zit niet in koemelk, maar wordt extra toegevoegd aan plantaardige melk omdat het de opname van calcium bevordert. Verder heb je ongezoete of gezoete plantaardige zuivelvervangers op de markt. Je kan het beste kiezen voor de ongezoete varianten, omdat hier geen extra suiker aan is toegevoegd.
Sojadrink lijkt van alle plantaardige zuivelvervangers het meeste op koemelk. Het bevat van de plantaardige dranken de meeste eiwitten, vergelijkbaar aan die van koemelk. Ook qua calorieën komt het overeen met koemelk.
De andere plantaardige zuivelvervangers zoals haverdrink, amandeldrink, kokosdrink en rijstdrink bevatten een stuk minder eiwitten dan normale koemelk. Amandeldrink bevat wel minder calorieën dan koemelk, wat gunstig is voor mensen die op hun gewicht letten. Haverdrink bevat weer wat meer voedingsvezels in tegenstelling tot koemelk, die belangrijk zijn voor een goede spijsvertering.
Waar moet je op letten bij het kopen van plantaardige zuivelvervangers?
Het beste alternatief voor koemelk is sojadrink. Kijk voorderest naar de plantaardige zuivelvarianten die de meeste eiwitten bevatten, die verrijkt zijn met tenminste calcium, vitamine B2 en vitamine B12 en die het minste suiker (ongezoet) bevat. Mocht je een variant willen gebruik die minder eiwit bevat, probeer dan uit andere bronnen je eiwitten te halen zoals eieren, peulvruchten, noten en vlees/vis.
De gemiddelde voedingswaardes van plantaardige zuivelvervangers zijn per 100 ml op een rijtje gezet in de tabel. 100 ml staat ongeveer gelijk aan een half glas melk.